Het laatste nieuws

2 juni, 2011


Breaking news: ik word vegetariër. Lang dacht ik erover na, maar nu is de kogel door de kerk: ik neem geen hap vlees meer. Dat is een opmerkelijke stap, want ik lustte wel een balletje of lapje.  Nu ben ik gezegend met een rekbaar gevoel voor principes, vooral als het om mezelf gaat. Ik  mag graag wikken en wegen, de voor- en achterkant van zaken bekijken, om vervolgens (niet) tot een standpunt te komen. Mijn leven bestaat uit een hoop gemits en gemaar, en ja-mits, nee-tenzij…  Ik word wel vegetariër, maar alleen als het helpt. Het leven is zo relatief!

Sowieso is het dezer dagen moeilijk om iets gezonds tot je te nemen, vooral nu een nauwelijks te herleiden bacterie voornamelijk bij onze Oosterburen roet in het eten strooit. Komkommer, een goed gekozen naam voor een groentesoort die de geleerden veel hoofdbrekens kost, paprika en tomaat moeten voorlopig maar even niet geconsumeerd worden, luidde nog recent het advies van de deskundigen. Dat tomaat in dit rijtje voorkomt ervaar ik als een persoonlijke ramp. Ik ben er more or less aan verslaafd, en het zou me niet verbazen als mijn maag en darmen er rood en bolvormig uitzien. Mijn oudste zoon lacht altijd smalend om wat hij mijn ‘buikje’ noemt - dat is gewoon de bolvorm van de tonnen tomaat die ik tot nu toe verzwolg…

De huidige tijd leent zich voor onorthodoxe maatregelen. Als het slechte nieuws in dit tempo tot ons blijft komen, ben ik bang dat we het rampjaar 2012 niet eens halen. De mensheid wordt achterwaarts een donkere tunnel ingetrokken. De eerstvolgende datum die een onheilsprofeet nu voor het vergaan van de wereld heeft gepland, is oktober dit jaar, eerder kon niet. Als het maar niet in de herfstvakantie is, want dat komt me slecht uit.

Natuurlijk heb ik nagedacht hoe ik het noodlot kan ontlopen. Met Meneer Foppe contact gezocht, die mij per postduif adviseerde me terug te trekken in de natuur, en me in te graven. Ondergronds zou het einde van alles dat we kennen misschien te overleven zijn. Maar ik ga nooit zo diep. Ik kies gewoon een mooie, oude boom uit, met mijn gezin, en daaronder zien we het laatste nieuws wel aankomen. Tot die tijd wil ik alleen maar uitzonderlijke dingen doen, dingen die ik nooit eerder deed. Ik ga op ballet.