Een beetje bar

21 januari, 2010


Dus dit is winter. We waren het al bijna vergeten. En toch ook niet, want vorig jaar werden we ook al met onze neus op de koude feiten gedrukt. Twee koude winters op rij is voor sommige lieden voldoende om wartaal uit te gaan slaan. Het valt wel mee met de opwarming van de aarde hè? Zo diskwalificeer je jezelf.

Wat is het vandaag? Het is vandaag nu. En gisteren dan? Gisteren was het twintig jaar geleden dat er een orkaan over Nederland raasde. Vandaag herdenken we dat het precies 65 jaar geleden is dat Auschwitz werd bevrijd. 65 Jaar. What's in a number?  En morgen? Morgen is het Gedichtendag. Want bijna iedere dag krijgt een stempel, een etiket, zodat we 'm ergens aan kunnen ophangen. Zou er ook een bonusdag bestaan? Een salarisverdubbelingsdag? Of is het alle dagen feest? “Ach, met de blik van toen is er niks mis met wat ik destijds deed,” zei de leidsman van dit land onlangs. Straatje schoonvegen. Ik moet zeggen: het past wel mooi in dit weerbeeld.

Dus dit is winter. Gisternacht was het plaatselijk min veertien. What's in a number? Zou je verschil voelen tussen min dertig en min veertig? Is koudst kouder dan koud?  En hoe meet je zoiets dan? In graden Celsius, of in gevoelstemperatuur? We willen graag weten wat er op ons afkomt. We willen gewaarschuwd, voorbereid zijn, gepamperd, gezwachteld, klaar voor alles. Neem maar een deken mee in de auto, en proviand, of liever: blijf binnen, luidt het advies voor een stevige wind bij dito vorst. Dit is van de dolle. Wat is er mis met snijdende kou, een bulderende storm, platslaande hitte? In andere landen schrijf je natuurgeweld met hoofdletters, vet en onderstreept, maar hier? Moeten we dan voor alles wegschuilen? Toen die orkaan over ons land raasde, ben ik gewoon, als altijd op de donderdagavond, met een vriend naar de bibliotheek gegaan. Ik woonde toen nog in Zoetermeer. Bakkie koffie, bijpraten, struinen tussen de boeken. En inderdaad we waaiden bijna uit onze sokken, en het was niet ongevaarlijk. Maar moet je daar voor thuisblijven?

Dit is winter. Lekker koud, een beetje bar, zoals het hoort. Handenwrijvend, voetenstampend, warme adem in de lucht. Nog even genieten van al dit moois – straks eist de lente alle aandacht weer op.