In goed Nederlands…

26 april, 2015


Social media - wat moet je ermee? Afgelopen week mocht ik deel uitmaken van een gezelschap dat zich daarover boog. U kent dat wel: digitaal contact leggen met anderen, in de hoop dat zij u opmerken, waarvan akte. Dat lijkt althans de bedoeling te zijn. Zo is daar Facebook, een medium waarop personen van uiteenlopende kunne de goegemeente deelgenoot maken van trivia – anders kan ik het niet noemen. Niettemin is Facebook een drukbetypt medium. Naar het schijnt participeren miljoenen Nederlanders in dit fenomeen.

Iets serieuzer is Twitter, eveneens een medium waarop willekeurige – en minder keurige – medelanders kunnen roeptoeteren wat ze willen, en dat doen ze dan ook. Toch lijkt Twitter meer bezocht te worden door liedens die iets zinnigs te melden hebben, iets bevlogens hebben. Het is beslist een podium voor natuur- en kunstliefhebbers, en voor veel groepen die bezorgd zijn over de kwaliteit van leven en het voortbestaan van het menselijk ras. Ook politicicritici en grote en kleine “ondernemers” vinden er een plaats.

Tijdens de bijeenkomst, waarin we werden bijgepraat over strategische doelen en achtergronden, werd duidelijk hoezeer platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en Flickr de Nederlandse taal penetreren met Engelse termen. Ik noteerde dat het aanmaken van een account absoluut nodig is voordat je online gaat. Wil je een website maken, dan moet je eerst een domeinnaam claimen. Aan die site moet je content toevoegen, banners, buttons en links. Met RSS feeds blijven relevante relaties op de hoogte van wederwaardigheden.

Op een medium als Facebook krijg je te maken met de fun factor. Dankzij diverse tools die het programma biedt, kun je tags in je foto’s plaatsen, zodat je “gevonden” kunt worden. Je geeft likes aan berichten die je “leuk” vindt. Op Twitter kun je berichten retweeten, zodat je followers er ook kennis van nemen. Het moeizaam verworven recht op privacy speelt op social media geen enkele rol.

Het zal u niet verbazen dat sommige belangstellenden aan het eind van deze bijeenkomst zaten te suizebollen, om het in goed Nederlands te zeggen. Gelukkig kregen we tot slot een handout waarin alles duidelijk werd uitgelegd…