Ten strijde (1)

4 juli, 2014


Vraagje: houdt u van bloemen? En nou we toch zo gezellig staan te praten - hoe zou u het vinden als u in het dagelijks leven, laten we zeggen van maart tot oktober, in het voorbijgaan meer bloemen zag...?

In de hoop dat u niet antwoordt met het meest gebruikte en tot niets verplichtende woord dat we in het Nederlandse taalgebied kennen – “leuk” – verleid ik u graag tot een volgende bekentenis: u zou het geweldig vinden, wanneer wegbermen in Nederland worden “opgeleukt” met wilde planten. Want hoe die bermen er nu bij staan, dat is complete armoede. Kaal, armzalig. “Netjes”, zullen beleidmakers zeggen, en boeren misschien ook wel. “Ordelijk”, nog zo’n vreselijk woord. Hoe dan ook – dit moet anders. Er zijn mogelijkheden om wegbermen te herscheppen tot bloemrijke stroken die bijdragen aan de biodiversiteit, die goed zijn voor bijen, vlinders, insecten en ander gemier, en daarenboven het humeur van veel medelanders sterk verbeteren. Ik kom hier nog op terug.

Heeft u nog even? Houdt u van tasjes? Van die plastic flodders, die je bij nagenoeg iedere winkelaankoop krijgt opgedrongen, meestal door kortzichtige, visieloze, lakse, volstrekt onnadenkende middenstanders, die er zich in het ergste geval niet eens van bewust zijn dat ze bijdragen aan een fenomeen dat bekend staat als plastic soup. Plastic tasjes worden weggegeven onder het mom van “service aan de klant”, zijn een grove verspilling van grondstoffen, dragen bij aan ernstige milieuvervuiling, en niemand verdient er iets aan. Een loose-loose situatie.

Het gebrek aan kleur en leven in onze bermen vind ik een gemiste kans - de tasjesproblematiek irriteert me mateloos. En mij niet alleen. Sociale media gonzen van liedens die aansporen tot verandering, maar die grote ondernemingen en de overheid op hun weg vinden. Ik ben daar niet van onder de indruk, (maar dat zal wel wederzijds wezen).

Tijd om voor beide zaken de barricaden op te gaan. Ik heb mijn vrouw, kinderen en hond overtuigd van mijn innige genegenheid voor hen, en mijn toetsenbord opgepoetst. Twitter en Facebook, here I come. Inmiddels zou het helpen als u met enige regelmaat een winkelier over zijn toonbank haalt, en hem van de feiten op de hoogte stelt. Werp daarnaast zo af en toe een zaadbommetje in de berm, en steun mij, wees solidair. Retweet mij en like mij, ook in het dagelijks leven. Ten strijde! Ik houd u van mijn wederwaardigheden op de hoogte.