Voortplanting

25 november, 2009


Vandaag honderdvijftig jaar en twee dagen geleden verscheen de eerste druk van “On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”, het spraakmakende boek van Charles Darwin. Tot in detail is de man het afgelopen jaar beschreven en geciteerd, en ook zijn denkbeelden zijn uitgebreid onder de loupe gelegd. Met als gevolg vele interessante publicaties op alle niveaus, van een plakboek in de supermarkten tot gezaghebbende, lijvige studies. Zelf heb ik me vol overgave op het plakboek gestort…

Je kunt Darwin en zijn evolutietheorie alleen begrijpen als je het onderwerp basaal bekijkt. Wat heeft hij gezegd en bedoeld?  In de uitzendingenreeks die de VPRO ons nu wekelijks voorschotelt, wordt dat steeds meer duidelijk. Een Nederlandse deskundige wees ons er afgelopen zondag herhaaldelijk op dat al ons gedrag wordt bepaald door slechts één ‘drive’: de instandhouding van de soort. Hoezo: Natuur in de mens? Het zou betekenen dat ook het schrijven van dit tekstje gericht is op de verdere verspreiding van mijn genen. Sterker nog, ook als ik in de keuken een eitje sta te koken heeft dat dus een diepere betekenis? Laatst legde een vrouwelijke collega uit de wereld van het journaille het mij nog eens haarfijn uit. “De manier waarop je je kleedt en uitdrukt, je haardracht, welke auto je rijdt, je hobby’s, alles is erop gericht dat de man de vrouw benadert, met voortplanting als resultaat.” Uit de mond van mijn collega, een niet-onaantrekkelijke deerne uit de betere decennia van de vorige eeuw, meestal nogal toegankelijk gekleed, klonk het merkwaardig koel. Ik was blij dat ik niet mijn favoriete jodelspray onder de oksels had, en maakte daar een gekscherende opmerking over, waarop ze me nogal bits corrigeerde dat dat er niets mee te maken had. “Parfum doet niks,” doceerde ze, “het gaat allemaal om feronen. En denk maar niet dat mannen enige invloed op het proces hebben, want de keuze voor de partner wordt door de vrouw gemaakt, niet door de man.” Waarmee ze in grote lijnen het betoog van de deskundige neerzette, maar uit haar mond klonk het wat harder.

Enfin, voldoende stof tot nadenken in deze donkere dagen. Met een warm hart ga ik de decembermaand in, gesterkt door de terugkeer van JP aan het roer van dit land, het kroonprinselijk paar in de schoot der populariteit, en Neelie Kroes op het Brusselse ploeche. Kan een mens nog meer verlangen?