Diggelen

21 april, 2010


Hoe staat het met uw wereldbeeld? Het mijne gaat langzaam aan diggelen. Er wordt stevig getrokken aan de kettingen waaraan mijn blik op de wereld ligt verankerd…

Onlangs merkte ik dat het onderwijs op middelbaar en voortgezet niveau tegenwoordig geen steek meer inhoudt, vergeleken met drie of vier decennia geleden. Dat was wel een heel zware deceptie. Veel huidige jongeren weten van niks, hebben de algemene ontwikkeling van een ouwe boterham, en worden in het algemeen niet gehinderd door principes, ideologieën of andere denkbeelden waar je moe van zou kunnen worden. Docenten zijn afwezig of niet-gemotiveerd, en huiswerk is vooral op scholen not done.

Ook de katholieke kerk rukt aan de ketenen van mijn wereldbeleving. Er is niks mis met de kerk als instituut, maar van sommige van haar dienaren moeten we het niet hebben. Kindermisbruik op grote schaal, Zoiets verzin je toch niet? Zwaar woog voor mij ook het bankendrama. Het feit dat er veel onverantwoordelijke bankiers zijn, vervuld van grote financiële verlangens, kwam hard aan. Wie vertrouwt nog een bankier of een verzekeraar? Ze moesten ze aanslaan met een graaitaks….

En dan die deskundigen. Als de bankenaffaire en de rechtszaak tegen Lucia de Berk iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat je deskundigen in soorten en maten hebt, inhuurbaar voor uiteenlopende gelegenheden. Lucia de Berk is onschuldig vastgezet, net als de veroordeelden van de Schiedammer parkmoord, en de Puttense moordzaak. En het meest schokkend: ook u kan in de cel terechtkomen, als u maar de verkeerde deskundigen treft.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, deed ook oud-hoofddirecteur van Natuurmonumenten, Frans Evers, vorig weekeinde een duit in het zakje. Hij vindt dat Natura 2000 polariserend werkt, en dat minder-rigide regelgeving kan bijdragen aan de verhoudingen tussen natuurbeschermers en agrariërs. O jee, dacht ik toen, het zal toch niet zo zijn dat de grenzen van de natuurgebieden die ‘we’ met pijn en moeite proberen te bewaken, hierdoor minder hard worden? Natuur moet beschermd worden tegen de vooruitgang, nu en altijd.

U zult begrijpen dat ik mijn hart vasthoud voor de volgende verandering. Ik weet het, alles stroomt, en is aan verandering onderhevig. Maar straks zenden ze zelfs Sissi niet meer uit rond Kerstmis. Ik weet niet zeker of ik dat zou overbeven…