Beul!

17 november, 2012


Ik ben een beul. Een nietsontziend mens, een vijand van de natuur. Ten minste, bezien vanuit het perspectief van de natuurfilm. U kent ze wel, die rolprenten die het leven volgen van een of ander nietig diertje, bijvoorbeeld een slak. The life and times of mr. Snail, iets dergelijks. In dit soort films bouwt de regisseur een band op tussen de kijker en het dier. Het krijgt een naam – laten we zeggen Erik - en wordt in al zijn bezigheden gevolgd. Van zijn eerste schreden naar de basisslakkenschool – slakken zijn erg basaal – tot aan het puberale geknuffel met een vrouwtjesnaaktslak. Hoe meer het filmverhaal vordert, hoe nauwer onze band met Erik wordt. Erik is Iemand, en we volgen hem vertederd.

Juist op het moment dat we Erik zien, op weg naar een verre overkant, zwelt de muziek aan. Een donkere massa komt dreigend naderbij. We zien het gevaar dat Erik loopt, en dat hij niets kan doen tegen het naderend onheil. Hij zit gevangen in zijn traagheid. Een autoband verplettert hem, en rijdt door, ongehinderd. Wat een gevoelloze maniak, wat een beul! En plotseling realiseren we ons dat wij die weggebruiker zijn, de natuurlijke vijand van al dat kleine leven, tegen wil en dank. Wij zijn die beul!

Laatst overkwam het me weer. In de auto op een provinciale weg, free as a bird! In een fractie van een seconde zie ik een vogeltje naderen, dat de volgende fractie vol op de autoruit klapt, met een boog over de auto heen vliegt, en achter mij op de weg neersmakt, waar het door de auto achter mij wordt overreden. In de achteruitkijkspiegel zie ik het gebeuren, tot mijn afgrijzen. Op de autoruit zit een bloederig vlekje, een stille getuige van een klein maar heftig ongeval. Geschokt rij ik verder, op weg naar het volgende slachtoffer…

Onlangs heb ik een daad gesteld. Op de asfaltweg langs mijn huis heb ik een slak opgepakt. Een die juist aan de lange oversteek naar de andere kant zou beginnen. Liefdevol heb ik het beestje over geholpen, een nutteloze, vooral symbolische daad. Moge dit beestje model staan voor alle dieren die ik onbewust en onbedoeld dood. Je kunt veel van mij zeggen, maar ik ben geen beul!